
Sk艂adniki:
- szparagi (ja u偶y艂em zielone ale bia艂e lub fioletowe te偶 b臋d膮 pyszne)
- mas艂o
- m膮ka pszenna
- 偶贸艂tko jajka
- mleko
- ser 偶贸艂ty - dwa rodzaje wyrazistych ser贸w np. nasz ulubiony cheddar, lub francuski comt茅 lub beaufort, lub z tej rodziny, szwajcarski gruy猫re
- czosnek
- koperek
- pieprz cayenne
Na pocz膮tku zblanszuj szparagi - zagotuj wod臋 (po zagotowaniu dodaj do wody 艂y偶k臋 soli i 艂y偶k臋 cukru) i dodaj obrane szparagi. Blanszuj przez minut臋 po czym wsad藕 szparagi do wody z lodem.
W garnku robimy sos mornay - czyli sos beszamelowy z serem. Proporcje s膮 bardzo wa偶ne: 20/20/200 dla dw贸ch os贸b - 20g masta, 20g m膮ki, 200ml mleka (i jedno 偶贸艂tko w sosie mornay). Sos robimy w trzech etapach:
1) roux, czyli zasma偶ka: na ma艂ym ogniu, w garnku, rozpu艣膰 mas艂o i gdy si臋 rozpu艣ci, dodaj m膮k臋, ci膮gle mieszaj膮c trzepaczk膮 a偶 m膮ka po艂膮czy si臋 z mas艂em, po tym sma偶 przez nast臋pne 2 do 3 minut (偶eby m膮ka nie by艂a surowa). Zasma偶ka nie mo偶e si臋 przypali膰 a oznak膮, 偶e roux jest gotowe s膮 b膮belki podczas sma偶enia (od pierwnych b膮belk贸w liczymy 2 do 3 minuty). Gdy gotowe, odstaw do sch艂odzenia.
2) beszamel, z fr. b茅chamel: postaw garnek z powrotem na ma艂y gaz i do sch艂odzonej zasma偶ki dodaj zimne mleko, ci膮gle mieszaj膮c, doprowad藕 do gotowania i od tego momentu gotuj przez 5 minut (ci膮gle mieszaj膮c). Beszamel gotowy, teraz 3 etap.
3) sos mornay: beszamel wci膮偶 si臋 gotuje, dodajemy starte sery, mieszaj, a gdy ca艂y ser si臋 rozpu艣ci, dodaj 偶贸艂tko i szczypt臋 pieprzu cayenne. Gotowe. Sos 艣ci膮gamy z gazu i przykrywamy 偶eby byt ciep艂y a偶 b臋dziemy mieli gotowe szparagi.
Szparagi sma偶ymy na ma艣le z czosnkiem (g艂贸wka czosnku w 艂upinie przekrojona wzd艂u偶 na p贸艂) a偶 si臋 zarumieni膮 (na patelni pos贸l szparagi). Uk艂adamy na tale偶u, polewamy ciep艂ym sosem mornay i posypujemy posiekanym koperkiem (z膮bki sma偶onego czosnku wyci艣ni臋te z 艂upinek te偶 s膮 pyszne).
Et voil脿. Bon app茅tit.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz