Klasyka i ulubiony deser mój oraz mojej żony. Bardzo prosty przepis - wzięty z książki "Po prostu gotuj" Pascala Brudnickiego. Składniki niżej spokojnie starczają na 10
porcji w niewielkich miseczkach.
- 10 żółtek
- dwie laski wanilii
- 120 g cukru białego
- 40 g miodu
- 1 litr śmietany deserowej 36%
- 20 g cukru brązowego
Wbij żółtka do dużej miski, dodaj
cukier oraz miód i utrzyj kogel-mogel aż cały cukier zostanie roztarty.
laski wanilii przetnij wzdłuż i
wyciągnij ziarna
do garnka wlej śmietanę, dodaj
ziarna z laski wanilii oraz przecięte laski wanilii,zagrzej śmietanę ale nie
zagotuj - wystarczy jak śmietana będzie parować
do miski gdzie jest kogel-mogel
wlej powoli gorącą śmietanę, ciągle mieszając aby nie zagotować żółtek, na
koniec wsadź rozcięte laski wanilii, ostudź, przykryj folią i wstaw do
lodówki na minimum godzinę (warto robić to dzień wcześniej)
rozgrzej piekarnik do 160 °C
schłodź krem, można go nawet
wstawić do lodówki aby było zimny. przed podaniem posyp brązowym cukrem, który
podpal palnikiem. jeżeli nie masz palnika, możesz polać mocnym alkoholem i
podpalić.
Do dekoracji można użyć laski
wanilii lub malin (dla przełamania słodkiego smaku). krem można robić z
czekoladą lub kakao
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz