sobota, 31 maja 2014

Kuchnia francuska - Crème brûlée


Klasyka i ulubiony deser mój oraz mojej żony. Bardzo prosty przepis - wzięty z książki "Po prostu gotuj" Pascala BrudnickiegoSkładniki niżej spokojnie starczają na 10 porcji w niewielkich miseczkach.
  • 10 żółtek
  • dwie laski wanilii
  • 120 g cukru białego
  • 40 g miodu
  • 1 litr śmietany deserowej 36%
  • 20 g cukru brązowego
Wbij żółtka do dużej miski, dodaj cukier oraz miód i utrzyj kogel-mogel aż cały cukier zostanie roztarty.
laski wanilii przetnij wzdłuż i wyciągnij ziarna
do garnka wlej śmietanę, dodaj ziarna z laski wanilii oraz przecięte laski wanilii,zagrzej śmietanę ale nie zagotuj - wystarczy jak śmietana będzie parować 
do miski gdzie jest kogel-mogel wlej powoli gorącą śmietanę, ciągle mieszając aby nie zagotować żółtek, na koniec wsadź rozcięte laski wanilii, ostudź, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę (warto robić to dzień wcześniej)
rozgrzej piekarnik do 160 °C
z miski wyciągnij laski wanilii (można je przepłukać zimną wodą i użyć do dekoracji), ostudzony krem przelej do małych i płytkich naczyń. naczynia ułóż na głębokiej blasze do pieczenia, ponieważ miski trzeba zalać zimną wodą do 3/4 wysokości. Piecz 25 min. - jeżeli krem zacznie się przypiekać to nic nie szkodzi.
schłodź krem, można go nawet wstawić do lodówki aby było zimny. przed podaniem posyp brązowym cukrem, który podpal palnikiem. jeżeli nie masz palnika, możesz polać mocnym alkoholem i podpalić.

Do dekoracji można użyć laski wanilii lub malin (dla przełamania słodkiego smaku). krem można robić z czekoladą lub kakao

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz