sobota, 31 maja 2014

Kuchnia polska - Młoda kapusta



Wiosna to początek nowalijek stąd zapraszam do serii przepisów pochodzących od mojej rodziny.

Przepis na młodą kapustę pochodzi o mojej Mamy. Jako, że młoda kapusta przeważnie jest pierwsza, ten przepis zawsze kojarzy mnie się z nadejściem wiosny.
  • główka młodej kapusty
  • margaryna
  • śmietana 12%
  • koper
  • kwasek cytrynowy lub cytryna


Kapustę pokrój w średnią kostkę i gotuj w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka (ale nie do końca ugotowana) odlej wodę i dodaj 2 łyżki margaryny oraz 2 łyżki śmietany i trzymaj na małym gazie aż powstanie z tego sos. Dla przełamania słodkości dodaj kwasku cytrynowego lub cytryny. Na koniec do garnka dodaj posiekany koperek.

Tak przyrządzona młoda kapusta idealnie pasuje do młodych ziemniaków.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz