Wiosna to początek nowalijek stąd zapraszam do serii
przepisów pochodzących od mojej rodziny.
Przepis na młodą kapustę pochodzi o mojej Mamy. Jako, że
młoda kapusta przeważnie jest pierwsza, ten przepis zawsze kojarzy mnie się z
nadejściem wiosny.
- główka młodej kapusty
- margaryna
- śmietana 12%
- koper
- kwasek cytrynowy lub cytryna
Kapustę pokrój w średnią kostkę i gotuj w osolonej
wodzie. Gdy będzie miękka (ale nie do końca ugotowana) odlej wodę i dodaj 2
łyżki margaryny oraz 2 łyżki śmietany i trzymaj na małym gazie aż powstanie z
tego sos. Dla przełamania słodkości dodaj kwasku cytrynowego lub cytryny. Na
koniec do garnka dodaj posiekany koperek.
Tak przyrządzona młoda kapusta idealnie pasuje do młodych
ziemniaków.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz