sobota, 31 maja 2014

Kuchnia polska - Młode ziemniaki


Wiosna to początek nowalijek stąd zapraszam do serii przepisów pochodzących od mojej rodziny.
Przepis na młode ziemniaki pochodzi od mojej Babci. Tak przyrządzone ziemniaki jem cały sezon.
  • młode polskie ziemniaki
  • margaryna
  • śmietana 12%
  • koper razem z łodygą
  • lubczyk
  • liście selera


Do tego przepisu polecam użycie teflonowego garnka.

Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie, razem z lubczykiem, łodygami z liśćmi selera oraz łodygami kopru. Po ugotowaniu odcedź i postaw garnek z ziemniakami z powrotem na gaz. Dodaj 2 łyżki margaryny, 2 łyżki śmietany i zwiększ gaz. Po około 5 minutach z margaryny i śmietany zrobi się żółty sos a ziemniaki zaczną się przysmażać. Stopień przysmażenia do smaku.

Gotowe ziemniaki posyp koperkiem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz