Wiosna to początek nowalijek stąd zapraszam do serii
przepisów pochodzących od mojej rodziny.
Przepis na młode ziemniaki pochodzi od mojej Babci. Tak przyrządzone
ziemniaki jem cały sezon.
- młode polskie ziemniaki
- margaryna
- śmietana 12%
- koper razem z łodygą
- lubczyk
- liście selera
Do tego przepisu polecam użycie teflonowego garnka.
Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie, razem z lubczykiem,
łodygami z liśćmi selera oraz łodygami kopru. Po ugotowaniu odcedź i postaw
garnek z ziemniakami z powrotem na gaz. Dodaj 2 łyżki margaryny, 2 łyżki
śmietany i zwiększ gaz. Po około 5 minutach z margaryny i śmietany zrobi się
żółty sos a ziemniaki zaczną się przysmażać. Stopień przysmażenia do smaku.
Gotowe ziemniaki posyp koperkiem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz