czwartek, 2 października 2014

Kuchnia polska - Pierś z kaczki na młodym bobie

Kolejny przepis z nowalijkami – świeżym, młodym bobem. Tym razem mojego autorstwa.


  • Pierś z kaczki ze skórą
  • Świeży bób (im mniejszy tym lepszy) - ok. 30 dag.
  • Sos z octu balsamicznego
  • Liść laurowy (najlepiej świeży)
  • Tymianek (najlepiej świeży)
  • Oliwa z oliwek


Delikatnie natnij skórę piersi z kaczki, następnie natrzyj grubo mieloną solą i grubo mielonym pieprzem oraz pokruszonym świeżym liściem laurowym i świeżym tymiankiem. Zostawi pod folią w lodówce najlepiej na 24h. Przed smażeniem pierś musi być w temperaturze pokojowej – więc trzeba ją wyciągnąć co najmniej 2 godziny przed.
Bób gotuj w osolonej wodzie, od momentu zagotowania ok. 3 min. Następnie chłodzimy i obieramy ze skórki. Tak przygotowany bób smaż na oliwie aż się lekko zarumieni. Osól do smaku.
Pierś z kaczki smaż na suchej i zimnej patelni, skórą do dołu. Do czasu wytopienia tłuszczu, ogień powinien być średni. Gdy tłuszcz się wytopi zwiększamy ogień na max. Pierś obsmażamy z każdej ze stron przez ok. 2 min. Skóra powinna być wytopiona i zrumieniona. Piersi nie można nakłuwać. Pierś przed podaniem musi odpocząć (ok. 2-3 min.). Nigdy jednak nie przykrywaj piersi folią – zagotuje się.
Tak przygotowana pierś będzie różowa i miękka. Jeżeli ma być wysmażona, można ja wsadzić do piekarnika na 10 min. w temperaturze 200°C.

Pierś podawaj na bobie polanym sosem z octu balsamicznego, skóra do góry. Można ją pokroić pod skosem (w poprzek włókien).

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz