Kolejny przepis z nowalijkami – świeżym, młodym bobem. Tym
razem mojego autorstwa.
- Pierś z kaczki ze skórą
- Świeży bób (im mniejszy tym lepszy) - ok. 30 dag.
- Sos z octu balsamicznego
- Liść laurowy (najlepiej świeży)
- Tymianek (najlepiej świeży)
- Oliwa z oliwek
Delikatnie natnij skórę piersi z kaczki, następnie natrzyj grubo
mieloną solą i grubo mielonym pieprzem oraz pokruszonym świeżym liściem
laurowym i świeżym tymiankiem. Zostawi pod folią w lodówce najlepiej na 24h.
Przed smażeniem pierś musi być w temperaturze
pokojowej – więc trzeba ją wyciągnąć co najmniej 2 godziny przed.
Bób gotuj w osolonej wodzie, od
momentu zagotowania ok. 3 min. Następnie chłodzimy i obieramy ze skórki. Tak
przygotowany bób smaż na oliwie aż się lekko zarumieni. Osól do smaku.
Pierś z kaczki smaż na suchej i zimnej patelni, skórą do dołu. Do czasu wytopienia tłuszczu, ogień powinien być
średni. Gdy tłuszcz się wytopi zwiększamy ogień na max. Pierś obsmażamy z
każdej ze stron przez ok. 2 min. Skóra powinna być wytopiona i zrumieniona. Piersi nie można nakłuwać. Pierś przed
podaniem musi odpocząć (ok. 2-3 min.). Nigdy jednak nie przykrywaj piersi folią
– zagotuje się.
Tak przygotowana pierś będzie
różowa i miękka. Jeżeli ma być wysmażona, można ja wsadzić do piekarnika na 10
min. w temperaturze 200°C.
Pierś podawaj na bobie polanym
sosem z octu balsamicznego, skóra do góry. Można ją pokroić pod skosem (w
poprzek włókien).
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz