niedziela, 5 października 2014

Kuchnia chińska - sos słodko-kwaśny

Klasyka kuchni chińskiej – dla mnie najlepszy sos słodko-kwaśny na świecie (a trochę ich próbowałem w życiu). Przepis znaleziony na youtube dawno temu, niestety nie mogę go drugi raz odnaleźć. 
  • pomarańcza
  • marchewka
  • cukier brązowy lub biały
  • miód
  • kawałek imbiru świeżego lub mielonego
  • trawa cytrynowa (5g)
  • sos sojowy ciemny
  • woda
  • ketchup (im tańszy tym lepszy ale musi być dobry w smaku)

Do garnka wlej 3 szklanki wody i dodaj 3 czubate łyżki cukru i 3 łyżki miodu (proporcja to jedna szklanka wody – jedna łyżka cukru – jedna łyżka miodu). Cukier i miód rozpuść i zredukuj płyn aż zgęstnieje (powinien być dość gęsty). Potem zwiększ ogień pod garnkiem na maxa i dodaj sok 
z jednej pomarańczy, tartą na drobnych oczkach marchew, imbir posiekany i trawę cytrynową. Uwaga: to w smaku ma być bardzo słodkie. Redukuj aż będzie gęste – nie dodawaj mąki. Gdy już będzie gęste, odcedź płyn z marchwi i trawy cytrynowej – daj z powrotem do garnka
i zmniejsz ogień na średni.
na koniec dodaj 3 łyżki octu (tyle łyżek octu ile łyżek cukru na początku) i słoik ketchup’u.

Jeżeli jest za mało kwaśne – dodaj octu. Jeżeli jest za bardzo kwaśne – gotuj dłużej – ocet ginie
w gotowaniu.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz