niedziela, 5 października 2014

Kuchnia hinduska - warzywne curry


Kuchnia hinduska słynie z wegetariańskich curry. Ten przepis jest mój, inspirowany książka „Kuchnia indyjska najlepsze przepisy” autorstwa M. Beljekar, R. Fernandez, S. Husain, M. Kanani, którą dostałem od Wujków z Gorzowa.

  • Mały kalafior
  • Fasolka szparagowa
  • Mała cukinia
  • Pieczarki
  • Papryka czerwona
  • Cebula czerwona
  • Mieszanka przypraw hinduskich gram masala
  • Kmin mielony
  • Kolendra mielona
  • Sos chili słodki
  • Sos sojowy ciemny
  • Czosnek
  • Olej


Przygotowanie warzyw:
Kalafiora podziel na małe różyczki. Pieczarki pokrój na pół. Cebulę pokrój w piórka, osól i odstaw aż puści sok. Cukinie pokrój na pół-plasterki. Paprykę obierz ze skóry i pokrój w paski. Zblanszuj fasolkę szparagową przez 5 min.

Na zimnej suchej patelni podsmaż po dwie łyżeczki gram masali,  kminu mielonego oraz mielonej kolendry. Gdy poczujesz aromat przypraw dodaj trzy łyżki oleju i smaż przyprawy jeszcze przez minutę. Pamiętaj aby warzywa dodawać w kolejności od twardych do miękkich. Dodaj kalafior i wymieszaj go
w mieszance przypraw. Gdy kalafior trochę zmięknie, dodaj cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę. Na koniec smażenia dodaj cukinię oraz fasolkę szparagową. Gdy warzywa będą gotowe, dopraw do smaku sosem chili i sosem sojowym.


Podawaj z chlebkiem naan lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz