Przepis na ten sos dostałem od Cioci z Gorzowa (pozdrawiamy), która dostała go od rodziny z Francji, która mieszka w rejonie Dijon.
- Oliwa z oliwek
- Ocet winny biały
- Musztarda Dijon
- Miód
- Czosnek
- Sól i pieprz
Do przygotowania sosu niezbędny będzie shaker.
Do shakera dajemy trzy łyżki octu, szczyptę soli i szczyptę pieprzu oraz wyciśnięte trzy ząbki czosnku - zostawiamy na chwilę aż się przegryzie. Następnie dodajemy łyżkę musztardy dijon, łyżkę miodu i dziewięć łyżek oliwy - proporcja to trzy łyżki oliwy na jedną łyżkę octu. Na koniec zamykamy shaker i energicznie wstrząsamy aż powstania gładki sos o konsystencji emulsji.
Sos można przechowywać kilka dni w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz