czwartek, 2 października 2014

Kuchnia francuska - sos vinaigrette


Przepis na ten sos dostałem od Cioci z Gorzowa (pozdrawiamy), która dostała go od rodziny z Francji, która mieszka w rejonie Dijon.


  • Oliwa z oliwek
  • Ocet winny biały
  • Musztarda Dijon
  • Miód 
  • Czosnek
  • Sól i pieprz


Do przygotowania sosu niezbędny będzie shaker. 

Do shakera dajemy trzy łyżki octu, szczyptę soli i szczyptę pieprzu oraz wyciśnięte trzy ząbki czosnku - zostawiamy na chwilę aż się przegryzie. Następnie dodajemy łyżkę musztardy dijon, łyżkę miodu i dziewięć łyżek oliwy - proporcja to trzy łyżki oliwy na jedną łyżkę octu. Na koniec zamykamy shaker i energicznie wstrząsamy aż powstania gładki sos o konsystencji emulsji.

Sos można przechowywać kilka dni w lodówce.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz