Pierwszy raz jadłem tego kurczaka jak byłem z żoną w hinduskiej restauracji w Irlandii w Arklow. Zakochaliśmy się w tym daniu. niestety nie chcieli nam zdradzić przepisu, po za tym, że kurczaka należy piec w piecu tandoori – stąd nie będzie suchy tylko soczysty.
Ten przepis jest
zainspirowany przepisem +VahChef i co się okazuje – sekretem soczystego kurczaka
jest sok z limonki i jogurt – ma to coś wspólnego z koagulacją białka w mięsie.
- piersi z kurczaka (lub w oryginale hinduskim udka)
- mieszanka przypraw hinduskich (masala) tandoori lub tikka
- mieszanka przypraw hinduskich gram masala
- limonka lub cytryna
- jogurt naturalny tłusty
- chili w proszku lub słodka papryka (jeśli ma być bardzo ostre)
- olej
- do tandoori: czerwona papryka, czerwona cebula, pieczarki
- do tikka: pomidory w puszcze
- do korma: curry w proszku
Po pierwsze –
marynowanie kurczaka w paście chili:
Sok z jednej limonki
zmieszaj z mieloną papryką chili aż powstanie pasta. kawałki kurczaka natnij
głęboko nożem (ale tak aby się nie rozwaliły) i wmasuj pastę w nacięcia. Zostaw
kurczaka na min. 30 min. w lodówce
Po drugie –
marynowanie kurczaka w jogurcie:
W misce ułóż kurczaka
w marynacie z pasty chili i dodaj tyle łyżek jogurtu ile jest kawałków
kurczaka. Dodaj przyprawę tandoori 3 łyżeczki oraz gram masala 3 łyżeczki – uwaga przyprawy
są słone
i pikantne
i pikantne
Grillowanie lub
smażenie: dodaj kilka łyżek oleju do kurczaka. Rozgrzej grill (patelnię) i smaż
kurczaka aż będzie miękki i nie surowy w środku
Na koniec do wyboru:
Kurczak tandoori (wersja pikantna)
Pokrój czerwoną
paprykę i czerwoną cebulę w paski oraz w pieczarki brązowe w plastry – posól
i odstaw aż puszczą sok. Grilluj warzywa razem z piersią kurczaka pokrojoną w paski. Na koniec posyp wszystko przyprawą tandoori.
i odstaw aż puszczą sok. Grilluj warzywa razem z piersią kurczaka pokrojoną w paski. Na koniec posyp wszystko przyprawą tandoori.
Kurczak tikka (wersja łagodna)
Pierś z kurczaka
pokroić w paski i dodać do garnka – na bazie pozostałej marynaty jogurtowej do
kurczaka zrób sos dodając pomidory z puszki – jeżeli wyszło za mało sosu dodaj
więcej jogurtu.
Kurczak korma (wersja średnio pikantna)
Pierś z kurczaka pokrój
w paski i dodaj do garnka – na bazie marynaty jogurtowej do kurczaka zrób sos dodając
przyprawę curry – jeżeli wyszło za mało sosu dodaj więcej jogurtu.
Podawaj z chlebem naan lub warzywnym curry lub ryżem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz