niedziela, 5 października 2014

Kuchania hinduska - kurczas tandoori, tikka i korma



Pierwszy raz jadłem tego kurczaka jak byłem z żoną w hinduskiej restauracji w Irlandii w Arklow. Zakochaliśmy się w tym daniu. niestety nie chcieli nam zdradzić przepisu, po za tym, że kurczaka należy piec w piecu tandoori – stąd nie będzie suchy tylko soczysty.
Ten przepis jest zainspirowany przepisem +VahChef i co się okazuje – sekretem soczystego kurczaka jest sok z limonki i jogurt – ma to coś wspólnego z koagulacją białka w mięsie.

  • piersi z kurczaka (lub w oryginale hinduskim udka)
  • mieszanka przypraw hinduskich (masala) tandoori lub tikka
  • mieszanka przypraw hinduskich gram masala
  • limonka lub cytryna
  • jogurt naturalny tłusty
  • chili w proszku lub słodka papryka (jeśli ma być bardzo ostre)
  • olej
  • do tandoori: czerwona papryka, czerwona cebula, pieczarki
  • do tikka: pomidory w puszcze
  • do korma: curry w proszku


Po pierwsze – marynowanie kurczaka w paście chili:
Sok z jednej limonki zmieszaj z mieloną papryką chili aż powstanie pasta. kawałki kurczaka natnij głęboko nożem (ale tak aby się nie rozwaliły) i wmasuj pastę w nacięcia. Zostaw kurczaka na min. 30 min. w lodówce

Po drugie – marynowanie kurczaka w jogurcie:
W misce ułóż kurczaka w marynacie z pasty chili i dodaj tyle łyżek jogurtu ile jest kawałków kurczaka. Dodaj przyprawę tandoori 3 łyżeczki  oraz gram masala 3 łyżeczki – uwaga przyprawy są słone
i pikantne

Grillowanie lub smażenie: dodaj kilka łyżek oleju do kurczaka. Rozgrzej grill (patelnię) i smaż kurczaka aż będzie miękki i nie surowy w środku

Na koniec do wyboru:

Kurczak tandoori (wersja pikantna)
Pokrój czerwoną paprykę i czerwoną cebulę w paski oraz w pieczarki brązowe w plastry – posól
i odstaw aż puszczą sok. Grilluj warzywa razem z piersią kurczaka pokrojoną w paski. Na koniec posyp wszystko przyprawą tandoori.

Kurczak tikka (wersja łagodna)
Pierś z kurczaka pokroić w paski i dodać do garnka – na bazie pozostałej marynaty jogurtowej do kurczaka zrób sos dodając pomidory z puszki – jeżeli wyszło za mało sosu dodaj więcej jogurtu.

Kurczak korma (wersja średnio pikantna)
Pierś z kurczaka pokrój w paski i dodaj do garnka – na bazie marynaty jogurtowej do kurczaka zrób sos dodając przyprawę curry – jeżeli wyszło za mało sosu dodaj więcej jogurtu.

Podawaj z chlebem naan lub warzywnym curry lub ryżem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz