czwartek, 2 października 2014

Kuchnia hinduska - Chlebek naan

  • mąka na pizzę (min. 550) lub mąka na chleb (jeżeli z drożdżami to nie dodawaj więcej drożdży)
  • drożdże suszone paczka (5g)
  • miód lub brązowy cukier
  • jogurt grecki
  • sól
  • woda (200ml)
  • oliwa z oliwek lub olej


Przepis znaleziony na youtube ale niestety pomimo starań nie mogę go znaleźć drugi raz…

200g mąki przesiej do miski, wsyp drożdże, sól, łyżkę oliwy, 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżkę miodu (lub łyżkę brązowego cukru). Dodaj 150ml zimnej wody i wyrabiaj – uwaga nie do końca – ciasto ma dalej być miękkie i wilgotne.

Po wyrobieniu zamknij ciasto od dołu i włóż do miski zasypanej lekko mąką i zakryj folią kuchenną – odstaw do wyrośnięcia (wbrew obiegowej opinii nie w ciepłe miejsce) na min. 1 godz. – docelowo ok. 2 godz.
Po tym jak ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik na min. 200°C.
Oderwij małe kawałki ciastka - ciasto ma dalej być niewyrobione (klejące). Jeżeli ciastko nie chce się oderwać od rąk to posyp ręce mąką (ale uwaga - im więcej mąki tym twardsze ciasto). Z każdego kawałka uformuj kulkę i rozpłaszcz ją na papierze do pieczenia. 
Ciasto można posmarować oliwą  lub posypać ziołami (np czosnkiem niedźwiedzim).
Piecz przez 7 min. w termoobiegu aż ciasto będzie zrumienione.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz