Tradycyjna pieczeń na Święte Bożego Narodzenia w Wielkiej
Brytanii. Przepis pochodzi wprost od Gordon’a Ramsey’a – oryginał do
znalezienia tutaj.
- Środkowa część polędwicy wołowej
- Musztarda Dijon
- Kasztany jadalne – 10 szt.
- Pieczarki 0,5kg
- Tymianek
- Szynka parmeńska 20 plastrów
- Ciasto francuskie
- Żółta z dwóch jaj
Z polędwicy wołowej wytnij środkową jej część (bez głowy i ogona). Posyp grubo mieloną solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię aż będzie dymić. Na patelnię wlej trochę oliwy i smaż polędwicę krótko z każdej strony tak aby pory w mięsie się zamknęły. Po usmażeniu, póki polędwica jest jeszcze gorąca, posmaruj grubo musztardą Dijon i odstaw.
Pieczarki i kasztany zetrzyj na grubych oczkach tarki. Smaż na zimnej i suchej patelni aż odparuje z nich woda. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Rozłóż folię spożywczą na stole i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej w taki sposób aby można było zawinąć w nie polędwicę. Na szynce rozprowadź warstwę usmażonych pieczarek z kasztanami. Na środku ułóż przygotowaną wcześniej polędwicę. Folię zwiń dokładnie i mocno, tak aby uformować mięso. Tak przygotowaną roladę wstaw do lodówki na parę godzin.
Ponownie rozłóż folię spożywczą na stole i na środku ułóż płachtę ciasta francuskiego. Połóż na nie roladę z polędwicy i zwiń ciasto przy pomocy folii dokładnie i mocno, ponownie formując roladę - zamknij boki. Ponownie odstaw do lodówki na parę godzin.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Po wyciągnięciu z lodówki posmaruj ciasto żółtkiem. Możesz też delikatnie tępą stroną noża ponacinać świąteczne wzorki. Na koniec ciasto ułóż na blaszce do pieczenia i posyp grubo mieloną solą. Piecz przez 15-20 min. aby mięso w środku było różowe.
Przed krojeniem pieczeń musi odpocząć co najmniej 5 min.
Smacznego!
Przed krojeniem pieczeń musi odpocząć co najmniej 5 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz