wtorek, 24 listopada 2015

Kuchnia brytyjska - Beef Wellington



Tradycyjna pieczeń na Święte Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii. Przepis pochodzi wprost od Gordon’a Ramsey’a – oryginał do znalezienia tutaj. 
  • Środkowa część polędwicy wołowej
  • Musztarda Dijon
  • Kasztany jadalne – 10 szt.
  • Pieczarki 0,5kg
  • Tymianek
  • Szynka parmeńska 20 plastrów
  • Ciasto francuskie
  • Żółta z dwóch jaj

Z polędwicy wołowej wytnij środkową jej część (bez głowy i ogona). Posyp grubo mieloną solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię aż będzie dymić. Na patelnię wlej trochę oliwy i smaż polędwicę krótko z każdej strony tak aby pory w mięsie się zamknęły. Po usmażeniu, póki polędwica jest jeszcze gorąca, posmaruj grubo musztardą Dijon i odstaw.

Pieczarki i kasztany zetrzyj na grubych oczkach tarki. Smaż na zimnej i suchej patelni aż odparuje z nich woda. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Rozłóż folię spożywczą na stole i ułóż na niej plastry szynki parmeńskiej w taki sposób aby można było zawinąć w nie polędwicę. Na szynce rozprowadź warstwę usmażonych pieczarek z kasztanami. Na środku ułóż przygotowaną wcześniej polędwicę. Folię zwiń dokładnie i mocno, tak aby uformować mięso. Tak przygotowaną roladę wstaw do lodówki na parę godzin.

Ponownie rozłóż folię spożywczą na stole i na środku ułóż płachtę ciasta francuskiego. Połóż na nie roladę z polędwicy i zwiń ciasto przy pomocy folii dokładnie i mocno, ponownie formując roladę - zamknij boki. Ponownie odstaw do lodówki na parę godzin.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Po wyciągnięciu z lodówki posmaruj ciasto żółtkiem. Możesz też delikatnie tępą stroną noża ponacinać świąteczne wzorki. Na koniec ciasto ułóż na blaszce do pieczenia i posyp grubo mieloną solą. Piecz przez 15-20 min. aby mięso w środku było różowe.
Przed krojeniem pieczeń musi odpocząć co najmniej 5 min.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz