poniedziałek, 23 listopada 2015

Kuchnia polska – pierś z kaczki z sosem gruszkowym, modrą kapustą i purée na kaczym tłuszczu


Dla mojej żony, która uwielbia kaczkę. sposób smażenia kaczki zainspirowany +Gordon Ramsay, reszta to moja wariacja. przepis jest w kolejności przygotowania składników aby na nic nie czekać.

  • pierś z kaczki ze skórą
  • mała główka kapusty czerwonej
  • ziemniaki na purée
  • 2 gruszki
  • 0,5 ml whisky (lub innego alkoholu)
  • brzoskwinie (mogą być z puszki)
  • rodzynki
  • suszona żurawina
  • suszone śliwki



pierś z kaczki oprósz z dwóch stron solidnie solą i pieprzem i odstaw do lodówki

pierwszą rzeczą jest przygotowanie kapusty. zaparz kapustę w garnku z gorącą wodą aby można było oddzielić liście, następnie z każdego liścia wytnij twardy środek. zagotuj wodę w garnku i gotuj każdy liść al dente – po ugotowaniu zahartuj w wodzie z lodem. kapustę pokrój w kostkę i namocz rodzynki w gorącej wodzie.

gruszkę ugotuj w wodzie bez cukru, aż będą miękkie. następnie zmiksuj na mus. na suchej patelni rozpuść pół szklanki cukru aż powstanie karmel następnie dodaj 50ml whisky i podpal. gdy alkohol odparuje – ciągle mieszkając - powoli wlej mus z gruszek. sos gotowy.

ugotuj ziemniaki na purée.

na rozgrzaną patelnię wsyp kapustę, pokrojoną w kostkę brzoskwinię i namoczone wcześniej rodzynki. żurawinę i śliwki aby się nie spaliła dodaj trochę wody z gotowania gruszek. smaż aż się wszystko połączy i na koniec przypraw solą i pieprzem.

pierś z kaczki: na początku rozgrzej piekarnik do 200°C. na zimną patelnię połóż pierś skóra do dołu(dzięki temu wytopi się tłuszcz), gdy uznasz, że tłuszcz się wystarczająco wytopił to zwiększ gaz na max i smaż skórę na złoto – aby była chrupiąca – drugą stronę smaż 3 min. odlej tłuszcz i dodaj trochę do kapusty, resztę zostaw do purée z ziemniaków (zamiast masła). wstaw pierś z kaczki do piekarnika na 8-10min.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz