Odkąd
moja żona pokochała sałatki, ten przepis długo za nią „chodził”. Klasyka kuchni
amerykańskiej z mocnymi zapożyczeniami z kuchni włoskiej. Przepis pochodzi od
Gordon’a Ramsey’a. Żonie smakowało – a to dla mnie znaczy najwięcej.
- pierś z kurczaka
- ciabatta lub bagietka na grzanki
- oliwa z oliwek
- parmezan
- sałata rzymska lub mieszanka sałat
- 2 jajka
- musztarda Dijon
- ocet winny
- anchois w oleju
- czosnek
- cytryna
- pomidorki koktajlowe
Przygotuj
sos: do miski wbij dwa żółtka i dodaj łyżkę musztardy Dijon oraz łyżkę octu
winnego – następnie, mieszając trzepaczką, powoli dodawaj oliwę aż powstanie
emulsja a’la domowy majonez. Drobno posiekaj 4-5 filetów anchois razem z
czosnkiem, tak aby powstała z tego pasta – następnie połącz ją z sosem. Na
koniec do sosu dodaj trochę soku z cytryny, starty parmezan i trochę wody.
Wymieszaj sos aby wszystko się ze sobą połączyło.
Przygotuj
kurczaka: pierś z kurczaka oczyść, pokrój w plastry i skropl sokiem z cytryny.
Smaż na patelni grillowej na oliwie z oliwek.
Przygotuj
grzanki: ciabattę pokrój w kostkę na grzanki i polej oliwą, wymieszaj i smaż na
suchej patelni aż będą chrupkie, póki są jeszcze gorące posyp startym
parmezanem.
Przygotuj sałatkę: w misce ułóż liście sałaty, dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na pół, polej sosem, dodaj połowę grzanek i wymieszaj. Następnie ułóż kawałki piersi z
kurczaka i polej resztą sosu, dodaj resztę grzanek i na wierzch ułóż plastry
parmezanu
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz