niedziela, 28 grudnia 2014

Kuchnia amerykańska - sałatka caesar


Odkąd moja żona pokochała sałatki, ten przepis długo za nią „chodził”. Klasyka kuchni amerykańskiej z mocnymi zapożyczeniami z kuchni włoskiej. Przepis pochodzi od Gordon’a Ramsey’a. Żonie smakowało – a to dla mnie znaczy najwięcej.
  • pierś z kurczaka
  • ciabatta lub bagietka na grzanki
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sałata rzymska lub mieszanka sałat
  • 2 jajka
  • musztarda Dijon
  • ocet winny
  • anchois w oleju
  • czosnek
  • cytryna
  • pomidorki koktajlowe

Przygotuj sos: do miski wbij dwa żółtka i dodaj łyżkę musztardy Dijon oraz łyżkę octu winnego – następnie, mieszając trzepaczką, powoli dodawaj oliwę aż powstanie emulsja a’la domowy majonez. Drobno posiekaj 4-5 filetów anchois razem z czosnkiem, tak aby powstała z tego pasta – następnie połącz ją z sosem. Na koniec do sosu dodaj trochę soku z cytryny, starty parmezan i trochę wody. Wymieszaj sos aby wszystko się ze sobą połączyło.

Przygotuj kurczaka: pierś z kurczaka oczyść, pokrój w plastry i skropl sokiem z cytryny. Smaż na patelni grillowej na oliwie z oliwek.

Przygotuj grzanki: ciabattę pokrój w kostkę na grzanki i polej oliwą, wymieszaj i smaż na suchej patelni aż będą chrupkie, póki są jeszcze gorące posyp startym parmezanem.

Przygotuj sałatkę: w misce ułóż liście sałaty, dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na pół, polej sosem, dodaj połowę grzanek i wymieszaj. Następnie ułóż kawałki piersi z kurczaka i polej resztą sosu, dodaj resztę grzanek i na wierzch ułóż plastry parmezanu

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz