niedziela, 28 grudnia 2014

Kuchnia polska - domowa biała kiełbasa


Przepis na domową białą kiełbasę pochodzi o mojej Teściowej, natomiast sposób przygotowania białej kiełbasy z cebulą i pieczarkami pochodzi o mojej Babci. To jest jeden z naszych świątecznych specjałów.
  • 1 kg boczku surowego
  • 1 kg karkówki lub łopatki (musi być tłuste mięso)
  • 0,5 kg wołowiny
  • 0,5 podgardla
  • majeranek
  • czosnek
  • owoc jałowca
  • sól i pieprz (najlepiej trochę zielonego, czerwonego, czarnego i białego)
  • jelita wieprzowe
  • woda

Mięso wieprzowe zmiel na małych oczkach, natomiast mięso wołowe na oczkach dużych. Do masy mięsnej dodaj dużo czosnku oraz dużo majeranku, kilka owoców jałowca, dużo soli i dużo zmielonego pieprzu. Do masy dodawaj po trochę wody, tak aby mięso ją wchłonęło, aż do uzyskania dosyć luźniej konsystencji. Odstaw na minimum 24 godziny w chłodne miejsce – np. do lodówki.
Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do nabijania kiełbasy posmarowaną olejem. Nałóż na nią opłukane z soli jelita wieprzowe i powoli nabijaj kiełbasy uważając aby były one miękkie i nie za bardzo zbite. Gotowe!
Biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami: 
  • biała kiełbasa
  • cebula
  • pieczarki
  • czosnek
  • papryka w proszku
  • pieprz ziołowy 
Na głęboką patelni rozgrzej trochę oleju i ułóż kiełbasę, poczekaj aż ona się trochę przysmaży następnie dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczarki przekrojone na pół. Gdy warzywa puszczą wodę, dodaj pieprz ziołowy i paprykę w proszku. Smaż aż kiełbasa i warzywa będą gotowe.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz