Przepis
na domową białą kiełbasę pochodzi o mojej Teściowej, natomiast sposób
przygotowania białej kiełbasy z cebulą i pieczarkami pochodzi o mojej Babci. To
jest jeden z naszych świątecznych specjałów.
- 1 kg boczku surowego
- 1 kg karkówki lub łopatki (musi być tłuste mięso)
- 0,5 kg wołowiny
- 0,5 podgardla
- majeranek
- czosnek
- owoc jałowca
- sól i pieprz (najlepiej trochę zielonego, czerwonego, czarnego i białego)
- jelita wieprzowe
- woda
Mięso
wieprzowe zmiel na małych oczkach, natomiast mięso wołowe na oczkach dużych. Do
masy mięsnej dodaj dużo czosnku oraz dużo majeranku, kilka owoców jałowca, dużo
soli i dużo zmielonego pieprzu. Do masy dodawaj po trochę wody, tak aby mięso
ją wchłonęło, aż do uzyskania dosyć luźniej konsystencji. Odstaw na minimum 24
godziny w chłodne miejsce – np. do lodówki.
Przygotuj
maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do nabijania kiełbasy posmarowaną olejem.
Nałóż na nią opłukane z soli jelita wieprzowe i powoli nabijaj kiełbasy
uważając aby były one miękkie i nie za bardzo zbite. Gotowe!
Biała kiełbasa z cebulą
i pieczarkami:
- biała kiełbasa
- cebula
- pieczarki
- czosnek
- papryka w proszku
- pieprz ziołowy
Na
głęboką patelni rozgrzej trochę oleju i ułóż kiełbasę, poczekaj aż ona się
trochę przysmaży następnie dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w
ćwiartki i pieczarki przekrojone na pół. Gdy warzywa puszczą wodę, dodaj pieprz
ziołowy i paprykę w proszku. Smaż aż kiełbasa i warzywa będą gotowe.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz