Parę
lat mieszkania w Irlandii pozwoliło nam spróbować wielu przepisów kuchni
brytyjskiej a ten przepis uważamy za jeden z lepszych – w oryginale „Lemon
& Thyme Chicken”. Ulubiony sposób na kurczaka mojej żony i syna. Przepis
zapożyczony wprost od znajomych z Irladnii, natomiast sposób na pieczenie
kurczaka zapożyczony od Gordon’a Ramsey’a.
Na
drugi dzień, gdy coś zostanie (a proporcje na farsz są takie, że na pewno coś
zostanie), resztki są idealne do tostów z kurczakiem i nadzieniem.
- kurczak
- 0,5 kg bułki tartej
- 10 cebul
- tymianek
- mleko
- cytryna
- 2 kostki masła
- czosnek
- sól
- papryka mielona
Przygotowanie
farszu:
Na
głębokiej patelni rozgrzej kostkę masła, dodaj czosnek i pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj tymianek, skórkę z cytryny i bułkę tartą.
Aby farsz miał zwartą konsystencję dodaj trochę mleka. Wystudź.
Przygotowanie
kurczaka:
Kurczaka
oczyść w środku i nadziej farszem. Zwiąż (bądź zszyj) aby farsz nie wypadł
podczas pieczenia. Teraz trik zapożyczony od Gordon’a Ramsey’a – poluzuj skórę
na piersi i wsadź pod nią masło z czosnkiem i skórką z cytryny – pozostałą ilością
masła posmaruj udka. Na koniec kurczaka przypraw solą i papryką mielona. Piecz
w rozgrzanym do 180 ̊C przez 1,5 godziny lub aż kurczak nie osiągnie temperatury
70 ̊C.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz