niedziela, 28 grudnia 2014

Kuchnia brytyjska - kurczak faszerowany z cytryną i tymiankiem


Parę lat mieszkania w Irlandii pozwoliło nam spróbować wielu przepisów kuchni brytyjskiej a ten przepis uważamy za jeden z lepszych – w oryginale „Lemon & Thyme Chicken”. Ulubiony sposób na kurczaka mojej żony i syna. Przepis zapożyczony wprost od znajomych z Irladnii, natomiast sposób na pieczenie kurczaka zapożyczony od Gordon’a Ramsey’a.
Na drugi dzień, gdy coś zostanie (a proporcje na farsz są takie, że na pewno coś zostanie), resztki są idealne do tostów z kurczakiem i nadzieniem.
  • kurczak
  • 0,5 kg bułki tartej
  • 10 cebul
  • tymianek
  • mleko
  • cytryna
  • 2 kostki masła
  • czosnek
  • sól
  • papryka mielona

Przygotowanie farszu:
Na głębokiej patelni rozgrzej kostkę masła, dodaj czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj tymianek, skórkę z cytryny i bułkę tartą. Aby farsz miał zwartą konsystencję dodaj trochę mleka. Wystudź.

Przygotowanie kurczaka:
Kurczaka oczyść w środku i nadziej farszem. Zwiąż (bądź zszyj) aby farsz nie wypadł podczas pieczenia. Teraz trik zapożyczony od Gordon’a Ramsey’a – poluzuj skórę na piersi i wsadź pod nią masło z czosnkiem i skórką z cytryny – pozostałą ilością masła posmaruj udka. Na koniec kurczaka przypraw solą i papryką mielona. Piecz w rozgrzanym do 180 ̊C przez 1,5 godziny lub aż kurczak nie osiągnie temperatury 70 ̊C.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz