niedziela, 28 grudnia 2014

Kuchnia niemiecka - sałatka ziemniaczana


Klasyka niemieckich stacji benzynowych (czego za wszelką cenę staram się unikać nauczony niemiłymi doświadczeniami kolegi podczas wyjazdu do Belgii). Przygotowując w domu mamy pewność, że jest ona świeża.
  • ziemniaki typu do smażenia
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • oliwa lub olej do smażenia

Ze względu na to, że im dłużej ziemniaki są przygotowywane tym są lepsze, do smażenia używam dwóch patelni – na jednej smażę (na dużym ogniu), na drugą (już na małym ogniu) przekładam aż całość będzie gotowa.
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, osól i odstaw aż puszczą wodę. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Ziemniaki osusz i smaż aż będą miękkie, przełóż na drugą patelnię i dodaj zioła prowansalskie. Gdy całość będzie gotowa posyp startym serem i poczekaj aż on się rozpuści.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz