Klasyka niemieckich stacji benzynowych (czego za wszelką cenę
staram się unikać nauczony niemiłymi doświadczeniami kolegi podczas wyjazdu do
Belgii). Przygotowując w domu mamy pewność, że jest ona świeża.
- ziemniaki typu do smażenia
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- oliwa lub olej do smażenia
Ze
względu na to, że im dłużej ziemniaki są przygotowywane tym są lepsze, do
smażenia używam dwóch patelni – na jednej smażę (na dużym ogniu), na drugą (już
na małym ogniu) przekładam aż całość będzie gotowa.
Ziemniaki
pokrój w cienkie plastry, osól i odstaw aż puszczą wodę. Na patelni rozgrzej
oliwę lub olej. Ziemniaki osusz i smaż aż będą miękkie, przełóż na drugą
patelnię i dodaj zioła prowansalskie. Gdy całość będzie gotowa posyp startym
serem i poczekaj aż on się rozpuści.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz