niedziela, 28 grudnia 2014

Kuchnia włoska - Pizza


Gdy miałem 18 lat byłem na wakacjach we Włoszech i jadłem najlepszą pizzę w życiu. Było to
w małej, „domowej” pizzerii. Za cel postawiłem sobie, że nauczę się robić taką pizzę w domu
i od tego zaczęła się moja przygoda z gotowaniem. Zajęło mi to ok. 10 lat, szukania przepisów, eksperymentowania, zmieniania składników, proporcji itp. Teraz mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że mnie się udało. Potwierdzają to wszyscy Ci, którzy ją jedli, a co najważniejsze, mnie smakuje tak samo jak wtedy w tej małej pizzerii w Włoszech.
Przepis kawałek po kawałku „sklejałem” z różnych przepisów, od kucharzy, kolegów z Włoch
 i z internetu. Nie ma jednego źródła ale jestem wdzięczny każdemu, który dołożył „swoją cegiełkę”.
Pizzy są setki rodzajów, ta jest „w stylu” pizza Napoli.
Żeby było śmieszniej, nie znalazłem nigdzie w internecie jednego przepisu na pizzę Napoli, który dałby „efekt” takiej pizzy Napoli jak to zapamiętałem.
  • 200 g mąki na pizzę (min. typ 550)
  • 5 g drożdży suszonych
  • 200 ml wody
  • jogurt naturalny
  • cukier brązowy
  • sól

Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i łyżkę soli. Wymieszaj. Dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i powoli wlej zimną wodę – mieszając powoli wyrabiaj ciasto – ale uwaga, ciasto ma być niewyrobione do końca, ma być ciągle miękkie (i klejące do palców).  Z ciasta uformuj delikatnie kulę, którą musisz zamknąć od dołu i odstaw do miski posypanej mąką – ciasto posyp z wierzchu mąką a miskę zamknij szczelnie folią spożywczą. 

Miskę z ciastem odstaw w suche miejsce – ale uwaga, nie jak „klasyczne” ciasto drożdżowe, nie odstawiaj w ciepłe miejsce. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na min. 0,5 godz. (lub dłużej jeżeli lubisz pizzę na grubszym cieście).

Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie, nie naciskając, wyjmij je z miski na papier do pieczenia i palcami uformuj z niego okrąg (najlepiej na okrągłej desce) – nie dotycząc palcami brzegów ciasta.

Na pizzę dodaj nie dużo sosu, posyp startym serem i dodaj swoje ulubione składniki, pamiętając 
o tym, żeby na wierzchu nie były składniki, które mogą się spalić.

Piecz w rozgrzanym do min. 230 ̊C piekarniku przez ok. 8 minut lub aż pizza będzie wypieczona.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz