Klasyczny sposób na udko kacze i jednocześnie ulubiony
sposób na kaczkę mojej żony. Przepis inspirowany przepisem Wojciecha Modesto
Amaro, choć sposób podania inspirowany tym jak nam podano w restauracji La
Fayette w Paryżu.
- 4 kacze uda
- 1 kg smalcu gęsiego
- Tymianek
- Rozmaryn
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sałatkaziemniaczana z tymiankiem i rozmarynem
- Sałata z sosem vinaigrette
Uda
kacze ułóż w pojemniku i dodaj do nich tymianek, rozmaryn, liść laurowy oraz
rozgniecione ziele angielskie, marynuj przez minimum 24 godz.
W
wysokiej płaskiej patelni (lub garnku) rozpuść smalec z gęsi. Uda kacze oczyść
z marynaty
i umieść w smalcu tak aby całe były nim zakryte. Gotuj na minimalnym ogniu przez 4 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Na koniec odsącz uda i delikatnie palnikiem podmaż skórkę aby była chrupiąca.
i umieść w smalcu tak aby całe były nim zakryte. Gotuj na minimalnym ogniu przez 4 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Na koniec odsącz uda i delikatnie palnikiem podmaż skórkę aby była chrupiąca.
Podawaj
z sałatką ziemniaczaną – zamiast ziół prowansalskich użyj tymianku i rozmarynu
oraz sałatą z sosem vinaigrette.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz