niedziela, 28 grudnia 2014

Kuchnia francuska - Kaczka Confit


Klasyczny sposób na udko kacze  i jednocześnie ulubiony sposób na kaczkę mojej żony. Przepis inspirowany przepisem Wojciecha Modesto Amaro, choć sposób podania inspirowany tym jak nam podano w restauracji La Fayette w Paryżu.

Uda kacze ułóż w pojemniku i dodaj do nich tymianek, rozmaryn, liść laurowy oraz rozgniecione ziele angielskie, marynuj przez minimum 24 godz.
W wysokiej płaskiej patelni (lub garnku) rozpuść smalec z gęsi. Uda kacze oczyść z marynaty
i umieść w smalcu tak aby całe były nim zakryte. Gotuj na minimalnym ogniu przez 4 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Na koniec odsącz uda i delikatnie palnikiem podmaż skórkę aby była chrupiąca.
Podawaj z sałatką ziemniaczaną – zamiast ziół prowansalskich użyj tymianku i rozmarynu oraz sałatą z sosem vinaigrette.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz